Ewcik’s kitchen
Tu będą sie pojawiały przepisy na dania, które lubię lub które najczęściej przygotowuje:>
przepis 1- zupa z cukinii
składniki:3 średnie cukinie, 3 kostki bulionu warzywnego, 2 małe cebulki , 2 litry wrzątku, śmietana i przyprawy do smaku…
przygotowanie:cebulki pokroić i podsmażyć na patelni, do wrzątku wrzucić kostki bulionu i tą podsmażoną cebulkę, cukinie pokroić i tez wrzucić do wody potem wszystko gotować ok 5 min i zmiksować mikserem, doprawić do smaku, podawać z tostami lub świeżo upieczonymi bagietkami:> można dodać śmietanę i przyprawy do smaku i tackę francuskich serów :] postawić na stole….
W podobny sposób można przygotować zupę z marchewki lub dyni…
Smacznego:>
Jako, że stronka ta cieszy się wielką popularnością powinnam dodać kolejnych kilka przepisów; oto one:
przepis 2 -Spaghetti z sosem szpinakowym i serkiem Boursin
składniki:1 paczka makaronu na spaghetti; 1 serek boursin (ewentualnie zwykły serek topiony z czosnkiem i ziołami + rozgnieciony ząbek czosnku);1 buteleczka śmietany creme fine; 1/2 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego; 1 cebula; 1/2 kg mrożonego szpinaku (najlepszy w kostkach a la creme- może być tez świeży); ser tarty parmezan do posypania spaghetti
przygotowanie:Pokroić cebulę w kostkę i podsmażyć na patelni, aby się zeszkliła. Potem dodać mięso mielone i również podsmażyć, następnie wrzucić szpinak i poczekać, aż sie rozpuści. Na końcu dodajemy ser boursin w kawałeczkach i wszystko mieszamy. Możemy dodać śmietanę, jeżeli konsystencja sosu jest za gęsta. W drugim garnku gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu.
Podawać posypane startym parmezanem.
Podobnie można zrobić spaghetti lub pastę z sosem pomidorowym= system jest bardzo prosty najpierw podsmażamy czosnek i cebulkę, potem mięso( najlepiej marynowane w ziołach mięso mielone) dodajemy warzywa (mogą być mrożone) i na końcu sos pomidorowy (przecier doprawiony przyprawami i rozmieszany z woda..)
przepis 3-sate z sosem orzechowym (Jest to moje nieudolne tłumaczenie z j. holenderskiego- wybaczcie, że nie znam wszystkich polskich odpowiedników)
składniki-
- marynata- 1 cebulka, 2 ząbki czosnku, łyżeczka brązowego cukru,łyżka soku z imbiru, łyżka soku z cytryny, 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oliwy z oliwek,szczypta kurkumy,1/2 łyżeczki kminu, 2 łyżeczki sproszkowanej kolendry. Mięso (najlepiej piersi z kurczaka).
- sos orzechowy- 1 cebulka, 2 ząbki czosnku,,łyżka oliwy z oliwek, 200 g masła orzechowego, łyżka soku z cytryny, 2 łyżeczki apelstroop (bardzo słodki i gęsty syrop z jabłek),łyżeczka sosu sambal, 2 łyżki mleczka kokosowego, woda, ketjap (słodkawy sos sojowy), 40 gram orzeszków ziemnych (fistaszków), 2 łyżeczki wiórków kokosowych
-przygotowanie
-marynaty: pokroić cebulkę i rozgnieść czosnek dodać przyprawy i całość wymieszać, mięso pokroić w kostki i wrzucić do marynaty na jakieś 2-5h i odstawić w chłodne miejsce. Po podanym czasie mięso nadziać na patyczki do szaszłyków i piec na grilu.
- sosu- pokroić drobno cebulke i zmieszać z rozgniecionym czosnkiem podsmażyć, rozgrzać masło orzechowe z sokiem z cytryny, sosem sambal, dodać apelstroop, chwilke pogotować jeśli sos okaże się za gęsty należy dodać wody, wrzucić pokrojone orzeszki , cebulke,czosnek i kokos należy uważać , by sos się nie zagotował.
Podawać z gotowymi szaszłykami i ugotowanym białym ryżem.